Hör Lotta Nilsson, som är ledamot i taxibolaget skyddskommitté, om problemen.

Våld mot Skellefteås taxichaufförer – nu införs kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Taxi i Skellefteå kommer att installera övervakningskameror i bilarna.

Efter en stökig tid med bland annat flera fall av misshandel känner sig inte chaufförerna trygga längre.

Enligt Lotta Nilsson, som är ledamot i taxibolagets skyddskommitté, har det uppstått flera våldsamma situationer i taxibilar senaste tiden. I april började en kund i Skellefteå veva och slå en taxichaufför i bilen. Polis tillkallades och då fann de även stöldgods i bilen. Tidigare under vintern blev en chaufför skuren under en körning.

– Det är inte trevligt. Ingen vill ju bli slagen på sin arbetsplats, säger Lotta Nilsson.

Larmknappar i bilarna

Taxirånen har nästan försvunnit eftersom chaufförerna nu för det mesta får betalt med kort. Istället är det bråk om betalning eller drogpåverkade passagerare som ställer till det. Vid ett bråk så trycker chaufförerna idag på en larmknapp.

Men det räcker inte längre tycker taxichaufförerna i Skellefteå. I storstäderna är det vanligt med kameror i bilarna. Men enligt transportfacket handlar det kanske om några ströbilar i Västerbotten. Nu sätter Skellefteå Taxi in kameror i hela sin flotta på 90 fordon.

Skellefteå Taxi väntar på svar från Datainspektionen om kamerorna. Enligt myndigheten har de en handläggningstid på ett halvår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.