Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här veckan är extrem” – hör rektorn om situationen och uppmaningen till föräldrar. Foto: SVT, Nader Sedehi

Hög sjukfrånvaro inom skolan i Skellefteå och Umeå: ”Allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Det är väldigt hög sjukfrånvaro bland personal på skolor och förskolor i Umeå och Skellefteå. 1177 har också märkt av ett ökat tryck senaste veckan – där många barn har drabbats av hög feber.

– Det är en allvarlig situation. Många ur personalen är sjuka, säger Kerstin Rautio Chronqvist, biträdande rektor på Carlshöjdskolan i Umeå.

Under den senaste veckan har det varit väldigt hög sjukfrånvaro bland personal inom förskola och skola i Umeå kommun. Carlshöjdskolan är en av skolorna som har drabbats hårt. Där har man uppmanat föräldrar att hämta eleverna tidigare från fritids.

– Det är en allvarlig situation. Den här veckan är extrem. Det är många sjuka i många olika virus, vi hoppas att det inte håller i sig, säger Kerstin Rautio Chronqvist, rektor Carlshöjdskolan, och fortsätter:

– Vi har haft tur och fått in många fina vikarier och det har löst sig. Men jag vill också ge en eloge till alla föräldrar som hjälpt till och haft möjlighet har hämta barnen tidigare. Det är klart att det är utmanande för personal och föräldrar.

156 elever borta – ”Tär på krafterna”

Även i Skellefteå är det hög frånvaro på skolor. På Morö backe skola i Skellefteå har man en hög frånvaro, både bland elever och personal. I nuläget är 16 ur personalen borta och 156 elever.

– Det är verkligen en hög procent. Det är framförallt den senaste veckan som det sett ut så här. De flesta har drabbats av hög feber, säger Charlotta Dahlqvist, biträdande rektor på Morö backe skola.

– Det tär på krafterna. Det är svårt att hitta vikarier och personalen får täcka för varandra, fortsätter hon.

Ökat tryck hos 1177: Många barn sjuka

På 1177 i Västerbotten har man också märkt av ett ökat tryck senaste veckan.

– Vi har sett en ökning sedan i måndags. Det är många barn som är sjuka och många som är hemma med sjuka barn. Det verkar som att många har hög feber just nu, men det finns en del familjer som har corona också, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef för 1177 i Västerbotten.

På Carlshöjdskolan har rektorerna gått in och jobbat i verksamheten. Hör rektorn Kerstin Rautio Chronqvist om sjukfrånvaron i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter