Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren, SVT

Våldsdådet på Morö Backe: Åtalade pojken krävs på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

I rättegången som nu inletts i Skellefteå tingsrätt har den skadade flickans målsägandebiträde nu lämnat skadeståndskraven.

Tillsammans med familjens övriga begäran om skadestånd uppgår summan nästan till en miljon kronor.

Samtidigt nekar 15-åringen till anklagelserna om våldtäkt.

SVT Nyheter Västerbottens utsände, Patrik Samuelsson, rapporterar direkt från tingsrätten.

– Målsägandebiträdet Urban Rönnblom yrkar dels på skadestånd på 700 000 kronor för kränkningsersättning, dels 30 000 kronor för sveda och värk.

Våldsdådet på Morö Backe

Flickans föräldrar vill ha ersättning

Den skadade flickans föräldrar yrkar var för sig på 104 200 kronor i så kallad anhörigersättning. Men även på 50 000 kronor för särskild anhörigersättning.

Målsägandebiträdet Urban Rönnblom har tidigare att det i framtiden kan komma fler ersättningskrav med anledning av det flickan utsatts för. Han skriver i skadeståndskraven att:

Gärningarna kommer att ge upphov till bestående men och fortsatta vårdinsatser under lång tid. Den fulla omfattningen av skadorna är ännu inte överblickbara och det är ännu för tidigt att avgöra vilka bestående men, skador och olägenheter som målsäganden kommer att drabbas av”.

När den åtalade pojkens advokat, Jens Nyström, talar i rätten säger han att pojken medger vissa delar, men bestrider andra.

– När det gäller försök till mord medger han att han utövat våld på det sätt som anges i gärningsbeskrivningen, med undantag för utdelandet av sparkar.

Han förnekar ansvar för försök till mord eftersom han saknat uppsåt till detta.

Nekar till ansvar för våldtäkt

När det gäller åtalspunkten om grov våldtäkt mot barn så förnekar han ansvar för detta, säger Jens Nyström.

– Inget fullbordat brott har skett.

Gällande skadeståndskraven så medger den åtalade delar av skadeståndanspråken, 30 000 kronor för sveda och värk samt att det ska betalas ut skadestånd utöver detta.

– Men det är för tidigt att precisera någon summa, säger Jens Nyström.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om första rättegångsdagen på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet