• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Umeåpolisen Jenny Eriksson får arbeta med våldsutsatta kvinnor trots allt Foto: SVT

Vändningen: Jenny får hjälpa utsatta kvinnor tills vidare

Umeåpolisen Jenny Eriksson får arbeta med våldsutsatta kvinnor trots allt. Det slår Arbetsdomstolen fast i ett interimistiskt yttrande i juni 2017.

I september 2016 startade Jenny Eriksson den ideella föreningen Hand i hand för kvinnofrid, som vänder sig till våldsutsatta kvinnor. Ett halvår senare, i slutet av mars 2017, beslutade Polismyndigheten att Jenny Eriksson inte får fortsätta sitt ideella föreningsarbete.

Enligt beslutet så är hennes bisyssla inte förenlig med hennes anställning vid polisen, och kunde innebära skada för polisens förtroende. Beskedet upprörde många och Jenny Eriksson själv var fast besluten att fortsätta sitt arbete, även om hon inte fick jobba kvar hos polisen.

– Jag har redan börjat se mig om efter andra jobb, för jag kommer inte ge upp Hand i hand för kvinnofrid, sade hon till SVT då.

LÄS MER: Jenny förbjuds engagera sig för våldsutsatta kvinnor

”Har precis gråtit en skvätt”

Polisförbundet överklagade Polismyndighetens beslut och under tisdagseftermiddagen kom beskedet att Arbetsdomstolen tillfälligt upphäver beslutet. Domstolen gör bedömningen att risken för förtroendeskada är låg och att föreningens verksamhet får anses vara samhällsnyttig.

Beslutet innebär att Jenny Eriksson får fortsätta sitt ideella arbete samtidigt som hon jobbar för polisen, tills dess att tvisteförhandlingarna mellan henne och Polismyndigheten slutförts.

Det är en lättad Jenny Eriksson som SVT pratar med efter att Arbetsdomstolens beslut kommit.

– Jag har precis gråtit en skvätt av lättnad, det här betyder så otroligt mycket för mig.

LÄS MER: Starka reaktioner om polisen Jennys öde

”I kväll kommer jag fira”

Samtidigt medger Jenny Eriksson att hon hade svårt att se hur Arbetsdomstolen skulle kunnat göra något annat ställningstagande.

– Det hade varit väldigt märkligt. När det finns poliser som döms för misshandel och får behålla jobbet hade det känts skevt om beslutet blivit något annat.

Hur länge tvisteförhandlingarna kan ta kan hon inte ge ett svar på. Men vad som väntar här närmast är det dock inget tvivel om.

– Jag ska omedelbart sammankalla styrelsen i föreningen och se till att beslutet att entlediga mig som ordförande upphävs. I kväll kommer jag fira, säger Jenny Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer