Medborgarna har fått säga sitt om vad de tycker polisen ska jobba med. Foto: TT Fredrik Sandberg

Vännäs ska bli tryggare – så ska polisen jobba

Publicerad

Det ska bli tryggare i Vännäs kommun – det är målsättningen med det nya samarbetet tillsammans med polisen.

Medborgarna i kommunen har fått säga sitt om vad de upplever är viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra. Utifrån deras önskemål har kommunen tillsammans med polisen bestämt vilka saker som ska prioriteras under året.

Bland annat ska polisen jobba inriktat för att stoppa unga som använder narkotika.

– Det är mycket värdefullt att polisen och kommunen arbetar tillsammans för våra medborgares trygghet, säger Johan Söderling (s), kommunstyrelsens ordförande i Vännäs kommun, i ett pressmeddelande.

Detta ska polisen och Vännäs kommun göra under 2018:

  • Polisen lovar att i hög utsträckning arbeta underrättelsebaserat med inriktning mot narkotika. Att under året finna och lagföra personer, yngre än 25 år, som inte tidigare varit kända för polisen i narkotikasammanhang.
  • Polisen lovar att i Vännäs kommun genomföra minst två trafikkontroller i månaden i snitt över året. Kontrollerna riktas mot drog- och rattfylleri samt hastighetsöverträdelser men också att arbeta mot buskörning och aggressiv körning.
  • Polisen och kommunen lovar att samverka i arbetet mot ungdomars nyttjande av ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak) samt att genomföra minst en gemensam alkohol- eller tobakstillsyn.
  • Kommunen lovar att avsätta 20 000 kronor för att möjliggöra medfinansiering av drogfria evenemang som anordnas för ungdomar i kommunen. Föreningar och liknande organisationer kan ansöka om bidrag för att genomföra arrangemangen.
  • Polisen och kommunen lovar att agera och informera för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter, främst gällande skyddsutrustning, reflexer och belysning.
  • Polisen och kommunen lovar att tillsammans verka för att fler medborgare ska engagera sig genom Grannsamverkan och därigenom bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Vännäs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.