Foto: SVT

Vännäselever för nolltolerans

Uppdaterad
Publicerad

Ett socialt företag i Vännäs startat av några gymnasiekillar får i och med #MeToo-kampanjen extra uppmärksamhet. De har startat ett företag för nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp.

I ett uppehållsrum på Liljaskolan föddes idén att starta ett socialt företag som tar avstånd från sexuella trakasserier och övergrepp.

– Vi ska lära oss hur man driver ett företag och så tyckte vi att vi kunde göra det för en god sak, säger Zebastian Feliz som är en av initiativtagarna vid ekonomiprogrammet vid Liljaskolan.

Han hade under en tid följt rörelsen ”Inte ensam, aldrig glömd” på nätet och föreslog att de skulle starta ett företag där en del av inkomsten gick till att stötta den kampanjen.

”Bra om vi lyckas sluta med de hårda orden”

Liljaskolans elever säljer armband med maning till nolltolerans. De spelar alla hockey och drar själva en parallell till den bild hockeykulturen ger och vilket ansvar de själva har att försöka bryta mönster.

– Det skulle vara bra om vi lyckas sluta med de hårda orden. Det skulle jag gärna vilja se, säger Johan Fahlgren.

Att #MeToo-kampanjen tagit vid gynnar företaget menar han. Samtidigt förfaras Johan Fahlgren över allt det kvinnor vittnar om att de varit med om i form av trakasserier och övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.