Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cancerpatienter väntar för länge med att söka vård

Cancercentrum: ”Vänta inte med att söka vård”

Uppdaterad
Publicerad

Cancercentrum vid universitetssjukhuset i Umeå uppmanar nu de som upplever okända symptom att söka vård på hälsocentralen. På senare tid har man sett exempel på att patienter med misstänkt cancer väntat för länge med ett läkarbesök, vilket kan försämra möjligheterna att få hjälp.

På cancercentrum vid universitetssjukhuset i Umeå kan patienter som misstänks ha cancer remitteras vidare, men personalen har senaste tiden märkt en tendens till att många kommer in för sent.

– Det kan finnas patienter som tolkat sina symptom som covid och av den anledningen inte sökt vård, säger Elisabeth O Karlsson, verksamhetschef på Cancercentrum.

Söker inte vård under coronapandemin

Problemet med patienter som inte söker vård har uppmärksammats tidigare under coronapandemin, och vid sjukhuset i Umeå märker man av fenomenet nu. 

– Vi vill uppmana de som har symptom att söka hjälp. Man behöver inte vara rädd för covid i vården, säger Elisabeth O Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer