• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun, i Östergötlands län. Det brinner i Häradsuddens avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i områdena att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Var sjätte senior utsätts för brott

Publicerad

Drygt var sjätte person som är 65 år eller äldre utsattes för brott under 2016. Det finns även organiserad seriebrottslighet som riktar in sig på äldre. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Risken att utsättas för brott sjunker med stigande ålder men äldre är särskilt sårbara just på grund av sin ålder. Under 2016 utsattes var sjätte person 65-84 år eller äldre för brott.

Organiserad brottslighet

En vanlig typ av brott äldre utsätts för är att gärningspersonen ringer på och uppger en falsk orsak till att behöva komma in i bostaden. Viss typ av brottslighet riktar in sig mot äldre just på grund av deras särskilda sårbarhet med exempelvis dålig syn och hörsel, att de har svårt att gå, bor ensamma eller kanske har ett stort hjälpbehov.

– En typ av organiserad brottslighet är de internationella ligor som särskilt riktat in sig på sårbara äldre personer, säger Monika Sellgren Karlsson, utredare, Brå i ett pressmeddelande.

Allvarligare konsekvenser

Konsekvenserna för äldre som utsätts för brott blir ofta allvarligare än för yngre. Även lindrigare misshandlar kan leda till allvarliga skador med lång läktid. Oro, ängslighet och misstänksamhet ökar hos de utsatta.

– Sömnproblem eller att inte våga lämna hemmet är också vanliga konsekvenser, säger Klara Hradilova Selin.

En tredjedel av anmälningarna om det som kallas misshandel av bekant, där målsägaren var 65 år eller äldre, avser relationsvåld. I åtta fall av tio riktar det sig mot äldre kvinnor. I många av misshandelsfallen rör det sig om barn eller barnbarn med missbruksproblematik.

Vill se åtgärder

Brås rapport konstaterar att en del steg för att förebygga brott mot äldre redan har tagits, men slår fast att det finns mer att göra.  Bland annat vill man se anmälningsskyldighet hos vårdpersonalen vid misstanke om våld av närstående samt att minska antalet vårdare som passerar äldres hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer