Vårdförbundet kräver drygt 30 miljoner i skadestånd av landstinget om de kortar ner barnmorskornas semester till tre veckor. Foto: TT/SVT.

Landstinget krävs på 30 miljoner för indragen semester

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 30 miljoner kronor. Så mycket pengar kräver Vårdförbundet av landstinget i skadestånd om barnmorskornas semester kortas.

Under våren berättade landstinget i Västerbotten att barnmorskornas semester ska kortas till tre veckor, för att man ska klara sommarbemanningen. Det har fått personal och vårdförbundet att rasa.

– Vi ser oerhört allvarligt på det som landstinget gjort. Semesterlagen har funnits länge. Man kan inte bara ta bort återhämtningen för våra medlemmar, säger Gunnar Sundin, förbundsombudsman i Västerbotten.

Kräver 30 miljoner

Därför kräver Vårdförbundet nu ett stort skadestånd av landstinget om man går vidare med planerna. En halv miljon i ett allmän skadestånd samt 200.000 kronor till varje drabbad medlem. Det skulle bli en kostnad på över 30 miljoner för landstinget.

Det är mycket pengar?

– Ja. Vi har gjort en bedömning utifrån den rättspraxis som finns på arbetsmarknaden.

– Hur ska man kunna rekrytera, behålla och utveckla verksamheten när man har medarbetare som är totalt utarbetade? Det har varit tufft på kvinnokliniken sedan ett antal år tillbaka, säger Sundin.

– Landstinget tänker oerhört kortsiktigt. Det här kommer att ställa till med ännu mer problem, fortsätter han.

Landstinget har mottagit framställan från Vårdförbundet, men vill inte lämna någon kommentar om det. 

– Vi vill inte föregå den förhandling som kommer att ske, säger Daniel Strömberg, tf hr-direktör på landstinget.

Arga, förtvivlade och ledsna

Troligen har något liknande aldrig inträffat i Sverige tidigare och Vårdförbundet kommer att driva frågan vidare.

– Vi har rätt, annars skulle vi aldrig tvista om det. Vi kommer att gå till botten med detta, säger Sundin.

Om inte landstinget och Vårdförbundet kan hitta en lösning ska tvisten avgöras centralt i Stockholm med representanter från SKL och Vårdförbundet. Om ingen lösning sker där går ärendet vidare till arbetsdomstolen.

– Barnmorskorna är arga, förtvivlade och ledsna. Det handlar om rätten man har som anställd. Man måste få återhämta sig, säger Gunnar Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.