Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör intensivvårdssjuksköterskan Frida Pärson som berättar om hur tankarna går inför de lättade restriktionerna och om läget på IVA. Foto: Daniel Marklund/SVT, Stina Stjernkvist/TT

Vårdpersonal oroar sig för ökad smitta när restriktionerna hävs

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att coronarestriktionerna hävs den 29 september har väckt glädje hos många. Men bland sjukhuspersonal gror oron över vad lättnaderna ska innebära för vården.

– Jag hoppas att Folkhälsomyndigheten vet vad de gör, säger Frida Pärson, iva-sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Frida Pärson säger att hon är trött efter att ha jobbat hårt under lång tid. Om knappt två veckor hävs coronarestriktionerna, trots att Folkhälsomyndigheten förutspår ökad smittspridning ända in i november.

– Jag förstår att folk vill träffas. Jag hoppas bara att de som kan vaccinera sig gör det , säger Frida Pärson.

Vårdförbundet: ”Lite väl tidigt”

Vårdförbundet i länet hade gärna sett att man väntat med att lyfta restriktionerna för att ge vårdpersonalen tid till återhämtning.

– Vi tycker att det är lite väl tidigt. Både medlemmar och chefer vi pratar med delar den bilden. Utöver pandemin så har sommaren varit tuff. Många är trötta och har inte hunnit återhämta sig, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten och fortsätter:

– Sedan finns minnet från förra hösten kvar, det började lugnt men sedan blev fruktansvärt tuff för vården.

”Jag började vara riktigt berörd av det” – hör iva-sjuksköterskan Frida Pärson berätta om hur det varit att arbeta under pandemin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet