Foto: SVT

Vårdplatser tillbaka till sjukstugan i Dorotea

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av konflikter har kommunen och landstinget förhandlat fram en lösning. Landstingets fyra vårdplatser flyttar från Bergvattengården tillbaka till sjukstugan.

Första kvartalet 2016 ska allting vara i drift. Till en extra kostnad av 2 miljoner kronor om året kommer landstingets fyra vårdplatser hållas öppna i sjukstugan. De flyttas med andra ord från det kommunala äldreboendet Bergvattengården, tillbaka till sjukstugan Kvarnbäcken. Totalt ska det bli åtta vårdplatser.

Glad stämning

Efter tre och ett halvt år är man tillbaka på ruta ett när landstinget och kommunen till slut kommit överens. Stämningen uppges vara på topp efter överenskommelsen. 

Doroteaupproret

– Jag är jättenöjd, folkomröstningen var olycklig, nu ska vi se framåt, säger Peter Olofsson (S), landstingsråd i Västerbottens läns landsting.

Ledaren för Doroteaupproret, Simone Granberg är minst lika nöjd.

– Det här är en total seger för oss. Jag tror inte att det är sant förrän jag får veta alla detaljer. I kväll ska vi ha ett möte i sockenstugan för att fira, säger hon.

Ulf Nilsson är lite mer reserverad.

– Synd att det skulle ta tre år, och kosta en massa pengar. Nu är vi tillbaka i samma läge som när de drog in vårdplatserna, säger han.

Du ser ingen anledning att fira?

– Jo, det är verkligen kul att avtalet är klart och att vårdplatserna är tillbaka.

Så startade upproret

Bakgrunden till ockupationen var ett antal besparingsåtgärder som Västerbottens läns landsting beslutade om redan 2011. Besparingarna innebar bland annat att ambulansen i Åsele avvecklades och att man drog ned på akutvårdplatserna.

I över tre år ockuperade engagerade Doroteabor sjukstugan dag som natt i protest mot de indragna akutvårdsplatserna. Ockupationen avslutades i maj 2015 efter att de politiska partierna i kommunen meddelat att sjukstugan ska öppna igen. Då hade sjukstugan ockuperats i tre år och tre månader.

Sedan dess har Doroteaupproret fortsatt bevaka frågan, men från en annan lokal.

Överenskommelsen

Båda parter är överens om ett långsiktigt mål som innebär samordning av all hälso- och sjukvårdsverksamhet samt omsorgsverksamhet som förutsätter legitimerad vårdpersonal i gemensamma lokaler. Det långsiktiga målet nås genom tre steg:

1. Kommun och landsting öppnar åtta stycken gemensamma vårdplatser, fyra observationsplatser och fyra korttidsplatser, vid hälsocentralen Kvarnbäcken. Avdelningen drivs i landstingets regi men platserna kan nyttas flexibelt av både kommun och landstinget utifrån behov. Dorotea hälsocentral ska ingå i läkarjouren tillsammans med övriga hälsocentraler. Kostnader för bemanning delas solidariskt mellan kommunen och landstinget. Målet är att verksamheten är igång under första kvartalet 2016. En gemensam samordningsgrupp utses och rekrytering av personal startar hösten 2015. En plan för arbetet ska redovisas till kommun- och landstingsledning den 30 september och den 1 december.

2. För att underlätta att nå det slutliga tredje steget kan temporära interimslösningar bli aktuella under en mellanperiod.

3. Detta steg är det slutliga målet om en geografisk samverkanslösning som håller i längden. Det förutsätter en gemensam lokal där så många vårdformer som möjligt kan integreras i en totallösning som blir kostnads- och resurseffektiv. Verksamheten ska uppfattas som attraktiv av invånare, brukare och patienter samt personal. Detta kommer att kräva någon form förändring i anslutning till nuvarande lokal i form av till-, om- eller nybyggnad.

Avtalslösningen för steg tre har en avtalstid på minst tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Doroteaupproret

Mer i ämnet