Vargen på bilden är inte den aktuella vargen som setts i Järvtjärn. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varg sågs på grisgård utanför Burträsk

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen sågs en varg på Järvtjärns grisgård. Enligt länsstyrelsen kan det röra sig om samma varg som dödade nio får i Tvärålund i slutet av juli.

Jens Lantto och hans dotter skulle hjälpa grannarna med grisarna i hänget när dottern plötsligt upptäckte en hund bland grisarna. Hunden visade sig vara en varg.  

– Jag hade en högrep med mig och gick in. Vargen vek inte av förrän jag vara två meter ifrån honom. Det såg ut som att det var en ungvarg, säger Jens Lantto, granne till grisgården. 

Jägare på plats

Enligt Jens har ingen gris blivit skadad och händelsen är rapporterad till polis och länsstyrelsen.

– Jägare har suttit på pass för att den ska avlivas om den går på mer boskap, säger Jens Lantto.

Samma varg som i Tvärålund

SVT har tidigare rapporterat om en varg som dödade nio får i Tvärålund i slutet av juli. DNA-prov visade att den vargen kom från Dalarna. Länsstyrelsen är inte säker om det är samma varg som har varit i Burträsk. 

– Vi tror att det är samma varg som har setts i Tvärålund som i Järvtjärn men det vet vi inte säkert. På bilder att döma så ser det ut att vara en yngre varg. Han letar sig runt människor och söker föda, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.