Hör folk i Skellefteå om värmen i klippet ovan. Foto: SVT

Värmen i länet: Härligt för vissa, problem för andra

Uppdaterad
Publicerad

Sol och värme under semestern är uppskattat av många, kanske rent av definitionen av en lyckad sommar. Men värmen och torkan börjar ställa till problem.

Bönderna i länet vittnar redan nu om att torkan ger sämre skördar. Lantbrukare som SVT pratat med önskar inget hellre än ordentligt med regn den kommande veckan.

– Det är härligt att kunna sola och bada, men för dem som har lantbruk är inte det här kul, säger Tobias Haglö som Svt träffar i Skellefteå.

Robertsfors kommun införde på tisdagen bevattningsförbud – det blir till exempel otillåtet att använda vattenspridaren eller fylla poolen. Eldningsförbud råder i Lycksele, Malå, Norsjö, Storuman och Sorsele kommuner.

Stor förändring mellan kallt och varmt påverkar äldre

Bland dem som jobbar med äldrevård i länet höjs nu beredskapen. Forskaren Bertil Forsberg, professor och enhetschef vid yrkes- och miljömedicin på Umeå universitet, presenterade i våras forskningsrön som visar att gamla och svaga i norra Sverige drabbas hårdare än söderut.

– Det beror på att det blir en större relativ förändring i norra Sverige. Det är inte den höga temperaturen som är avgörande, det är förändringen människor klarar sämst, sa Bertil Forsberg då.

Han menar att det finns handfasta råd om vad man från samhället kan göra, till exempel extra omsorg av gamla, vädring, och vaksamhet på människor som använder psykofarmaka – där en vanlig biverkan är dåligt motstånd mot temperaturvariation.

Kan bli allvarligt

Pär Holmgren som är naturskadespecialist på Länsförsäkringar säger i ett pressmeddelande att många människor inte förstår hur allvarligt det kan bli när det blir varmt länge.

– Att ta det lugnt, söka skugga och dricka tillräckligt med vatten är främsta sätten att undvika överhettning och vätskebrist, säger han.

Råd vid värmebölja

  • Håll dig i skuggan, se till att även djuren får skydd från solen.
  • Ansträng dig inte i onödan och vila gärna mitt på dagen när det är som varmast.
  • Drick vatten, ät gärna grönsaker och frukt som också innehåller mycket vatten.
  • Var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, det är ett tecken på att du behöver dricka mer.
  • Ta en kall dusch eller ett bad för att hålla dig sval. En blöt handduk kring nacken eller huvudet är också bra.
  • Skydda huvudet mot solen med en hatt
  • Stäng och täck för fönster på dagen för att hindra solen att värma upp bostaden.
  • Vädra på natten när det är svalare.

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.