Genrebild. Foto: TT

Varning för hårda vindar i fjällen

Publicerad

Under lördagen utfärdade SMHI en klass 1-varning i Södra Lapplandsfjällen. Framåt lördagskvällen och natten mot söndag väntas nämligen busväder med hårda vindar och snödrev.

Under lördagskvällen och natten mot söndag drar en sydlig vind över fjällen. Vinden väntas därefter att öka till hård eller mycket hård vind på kalfjället, detta i kombination med snödrev kan bli besvärligt berättar SVT:s meteorolog Deana Bajic.

– Det väntas blåsa cirka 20 m/s, det kan också vara en del snöbyar där. Det är en svag kallfront som ligger över fjällen som driver in snöbyarna. Det är inte så stora mängder men i kombination med vind kan det vara besvärligt och bland annat ge dålig sikt, berättar hon.

Natten mot måndag avtar vinden något och då väntas friska vindbyar innan det blir lugnt.

– På måndag eftermiddag och kväll kommer ett snöfall söderifrån upp över hela Västerbotten men vinden är lugnare då, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.