Resenärer till Blåkulla uppmanas att undvika Skellefteå. Foto: TT/Skellefteå airport

Varningen: Kan bli trångt i luftrummet

Publicerad

Det kan bli trångt i luftrummet under påsken när alla påskkärringar ska flyga till Blåkulla. Nu uppmanar flygplatsen i Skellefteå alla söderflygande att undvika deras luftrum.

Påsken är en av de största reshelgerna i Sverige och trafikverket råder nu vägtrafikanter att ta det lugnt på vägarna. Det talas inte lika ofta om trafiksituationen i luften. Men nu går Skellefteå airport ut och varnar luftburna påskresenärer.

”Ni som envisas med att själva flyga söderut i morgon kväll. Snälla undvik vårt luftrum, det blir så stökigt. Flygplanen är JÄTTESTORA och flyger JÄTTESNABBT så vi vill bara er egen säkerhet”.

Flygplatsen som lagt ut den skämtsamma uppmaningen till Blåkullaresenärer på sin facebook-sida är nöjda med spridningen:

– Det är helt fantastiskt. Det är just nu 85000 som nåtts av uppmaningen, säger flygplatschefen, Robert Lindberg.

Det finns också instruktioner till den som nödvändligtvis måste in i luftrummet.

– Flyg försiktigt, avslutar Robert Lindberg.

Meteorologen: Låt katten stanna hemma

Hur blir vädret under skärtorsdagen då? SVT:s meteorolog har koll på läget.

– Det kommer att komma in en hel del blötsnö. Så ska påskkärringarna flyga och ta med sig katten bör dom göra det på tidig eftermiddag. Jag tror inte att katten vill ha massa snö på nosen, säger Åsa Rasmussen.

Kommer det att vara molnigt?

– Inte nämnvärt och sikten kommer att vara bra. Men jag rekommenderar att de inte flyger högre än 1000 kvastskaft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer