Caisa Abrahamsson (S) och Jonas Forsgren röstar för ett nej till vindkraften. Kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) och Vattenfalls projektledare Daniel Gustafsson vill bygga .Montagebild. Foto: SVT/TT

Vart vänder vinden för vindkraften?

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraft – men på vilka villkor? Det är den fråga som står i centrum när invånarna i Sorsele ska folkomrösta om vindkraftens framtid i kommunen den 20 mars.

Den 8:e mars ordnar SVT Nyheter Västerbotten en direktsänd debatt i Folkets hus i Sorsele där argumenten för och emot kommer att redas ut.

Vattenfall planerar en stor vindkraftssatsning i kommunen. På fem berg i södra delen av kommunen vill företaget bygga sammanlagt 100 vindkraftverk. Det handlar om stora moderna vindkraftverk, med en maxhöjd på 220 meter och en kapacitet att i bästa fall producera nära en procent av hela Sveriges elproduktion.

Vindkraft i Sorsele

Krav på folkomröstning

Projektet väckte debatt och en namninsamling startades för kravet på en folkomröstning. Folkinitiativet, som gruppen bakom folkomröstningskravet kallade sig, fick snabbt ihop 400 namnunderskrifter. Det vill säga att kravet på underskrifter från minst tio procent av de röstberättigade i kommunen för att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige klarades med råge.

Förra hösten togs också beslut i kommunfullmäktige om att genomföra en folkomröstning. Frågan som sorseleborna ska ta ställning till söndagen den 20 mars är ”Ska Sorsele kommun tillåta nya vindkraftsparker utöver de befintliga på Blaiken?”

Fyra debattörer möts

Under tisdagskvällen ordnar SVT Nyheter Västerbotten en debatt inför folkomröstningen. Klockan 19.00 kommer fyra debattörer att försöka reda ut argumenten för och emot inför folkomröstningen. Ja-sidan kommer att representeras av Vattenfalls projektledare Daniel Gustafsson och kommunalrådet Kjell Öjeryd (V). För ett Nej i folkomröstningen kommer Caisa Abrahamsson (S) och Jonas Forsgren, initiativtagare till namninsamlingen för folkomröstningen, att argumentera.

Ingen av de fyra är motståndare till vindkraft i allmänhet, men frågan är under vilka villkor. Debatten kommer till stor del att handla om vad vindkraftsatsningen ger i form av jobb och vilken ersättning bygden får för ingreppen i naturen. Även frågan om hur andra näringar kommer att påverkas av vindkraften kommer att tas upp under kvällens diskussion.

Jäviga

En sak som har gjort att vindkraftfrågan blivit infekterad är att de båda kommunalråden Roland Wermelin (C) och Kjell Öjeryd (V) samtidigt är markägare i området där vindkraftparken kommer att etableras. Därmed kommer de att få ett markarrende om vindkraftparken byggs. Det har lett till en diskussion hur de båda politikerna har hanterat det jävsförhållande som finns.

Den som inte kan ta sig till Folkets hus i Sorsele kan följa debatten hemma vid datorn. Den kommer också att finnas tillgänglig om man vill titta i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet