Foto: Wasaline

Vasafärjan slog rekord

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för färjan mellan Umeå och Vasa i Finland. Rederiet slog rekord både i trafikvolymer och resultat under förra året.

Trots färre avgångar (790 stycken) transporterades 184 144 passagerare med Vasafärjan under 2016. Året innan var siffran 168 557 passagerare på 816 avgångar.

Det är ändå bara en bråkdel av antalet passagerare som tog sig över Kvarken under glansdagarna på 80-talet. Då reste hela 1,1 miljoner som mest under ett år.

De stora folkströmmarna på vattnet fortsatte i början av 90-talet. Färjan hette då Wasa King, mer känd senare som M/S Estonia som förliste strax efter midnatt 28 september 1994 under färden mellan Tallin och Stockholm.

”Rekordsiffror i januari och februari”

Årsomsättningen ökade med 5,9 % till 17,1 miljoner euro, en miljon euro mer än året innan.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla våra anställda för det framgångsrika året och vi ser med tillförsikt mot 2017 där vi redan idag ser en gynnsam utveckling av passagerare och frakt med nya rekordsiffror i januari och februari på alla segment, säger vd Peter Ståhlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer