Foto: SVT.

Vasaloppet vill fira 100 med Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Om sju år fyller världens största skidtävling hundra och ett gäng vasaloppsveteraner från Mora besöker Norsjö för att bokstavligen gå i fäders spår.

– Här i Norsjö vårdas historien, och man känner det ända in i hjärtat att det här är historisk skidmark, säger Rolf Hammar, världskänd skidprofil som var generalsekreterare för Vasaloppet i många år.

Vasaloppet fyller 100 år 2022. Och tävlingens arrangörer vill gärna ha Norsjö med på det stundande kalaset.

– Den första segraren Ernst Alm kom från Norsjö, och det är otroligt viktigt att man inser värdet av ett sådant evenemang både i Sälen, Mora och här i Norsjö, tycker Rolf Hammar.

Storrännare besöksmål

Ernst Alm var bara 22 år när han fick lagerkransen i Mora 1922. Av Alms barndomshem i byn Hemmingen – där han växte upp i en syskonskara på tio barn – återstår idag bara grunden. Men minnena vårdas. Tavlor med information om Ernst Alm finns uppsatta på tomten.

– Meningen är att bilder och text kan laddas hem till mobilen, digitalt med QR-koder via en app, säger idrottshistorikern Eskil Tåg från Skellefteå, med rötterna i Kvarnåsen, Norsjö.

Eskil har arbetat i flera år med att märka upp storrännarnas barndomshem i Norsjö. Tanken är att de ska bli besöksmål.

– Med den nya tekniken blir de lättillgängliga och kunskapen om deras insatser breddas, konstaterar Vasaloppets f d generalsekreterare Rolf Hammar från Mora.

Tre vinnare från Norsjö

Kommunen må vara liten med 4 000 invånare, men tre vasaloppssegrare har kommit härifrån: Ernst Alm 1922, Oskar Lindberg 1923 och Mauritz Brännström 1941.

– Det kom tidigt fram stjärnor som Henning Isaksson och Agnes Lindberg, och de blev idoler i hembygden och därigenom spred sig det här skidintresset, förklarar Thorbjörn Olsson. Under sin tid som kommunchef i Norsjö tog Olsson initiativ till det unika skidlöparmuseum, där bygdens skidkungar och skiddrottningar presenteras.

”Det här är fantastiskt”

Den störste av alla stjärnor är Martin Lundström, dubbel olympisk guldmedaljör 1948, men i Vasaloppet blev Sixten Jernberg honom för svår.

– Jag tycker det här är fantastiskt. Här i Norsjö har man samlat ihop skidor, stavar, kläder, vallor, priser, konstaterar Rolf Hammar, och får instämmande nickar av sina kamrater från Mora, däribland veteranen Bo Wallin, som åkt över 30 vasalopp:

– Jag hoppas att Norsjö vill medverka vid 100-årsjubileet, som blir ett unikt tillfälle som bara händer en gång. Norsjö kan göra något bra tillsammans med Malung, Sälen och Mora. Historien är viktig för att förstå hur dagens Vasalopp har kommit till. Och förste segrarens hemvist och hemklubb kommer ju att basuneras ut över hela världen, reflekterar Rolf Hammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.