Arkivbilder. Foto: TT

Västerbotten blåstes på köldrekordet – termometern inte officiell

Uppdaterad
Publicerad

Många västerbottningar har fått lära sig att köldrekordet i Sverige är uppmätt i Laxbäcken 1941. Men det stämmer inte riktigt.

Det var enligt uppgifter till SMHI -53 grader vid Malgoviks folkskola utanför Vilhelmina, och postadressen var Laxbäcken. Men det var ingen officiell väderstation. SMHI skriver på sin hemsida att temperaturen uppmättes på en privat termometer, som visserligen kollades och godkändes, men rekordet blev ändå inte officiellt.

Det var tveklöst osedvanligt kallt den här lucianatten, bland officiella väderstationer var det som lägst -44 grader vid Långvattnet utanför Malgovik, också Vilhelmina kommun.

Men det räcker inte för att slå rekord.

1966 uppmättes -52,6 grader i Vouggatjålme i Norrbotten vilket nu står som det officiella köldrekordet. Inledningen av februari 1966 var kall på många orter i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.