Flera ton batterier och elprylar slängs, trots att de kan återvinnas. Foto: Adam Ihse/TT

714 ton batterier återvinns inte

Uppdaterad
Publicerad

Varje hushåll i Västerbotten har i snitt sex kilo batterier och elprylar liggandes hemma trots att det finns massor att göra för att hjälpa miljön.

Sedan förra året har hemmen i Västerbotten ökat sin förbrukning av batterier och elprylar med 70 ton, visar en studie från Batteriåtervinningen. Hela 714 ton batterier och elprylar med inbyggda batterier ligger och skräpar i hemmen.

Elskrot läggs på hög

För att ta hand om jordens resurser behöver batteri och elprylar komma tillbaka i kretsloppet, alla metaller går att återvinna. I snitt så har varje hushåll i Västerbotten sex kilo elskrot liggandes hemma, en studie från batteriåtervinningen visar att det varje år ökar med ett halvt kilo per hushåll då elprylarna bara läggs på hög år efter år- istället för att återvinnas.

– Nästan allt innehåll i batterier och elektronik kan återvinnas. Och elprylar som fortfarande fungerar kan säljas, skänkas eller delas med andra, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen i ett pressmeddelande.

Finns flera sätt att hjälpa till

Det finns fler sätt att återanvända sina elprylar, att gå med i olika loppis- eller delningspooler är något Micaela Westerberg uppmanar till.

– På nätet poppar det dagligen upp nya loppissidor där man kan sälja och köpa fungerande prylar. Dessutom blir det allt vanligare med olika delningspooler, exempelvis för verktyg, säger Westerberg i pressmeddelandet.

batteriåtervinningens hemsida kan ni läsa mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.