Nya siffror från Kronofogden visar att var nittonde barn i Västerbotten lever i ekonomisk utsatthet. Samtidigt är det den lägsta andelen av alla län i landet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Claudio Bresciani/TT

Västerbotten har lägst andel barn i ekonomisk utsatthet

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är här och därmed också sommarlovet. Men alla barn ser kanske inte fram emot ledigheten. Nya siffror från Kronofogden visar att var nittonde barn i Västerbotten lever i ekonomisk utsatthet. Samtidigt är det den lägsta andelen av alla län i landet.

I Sverige lever nästan 183 000 barn med minst en förälder som har skulder, eller pågående skuldsanering, hos Kronofogden. Knappt 2900 barn av dessa bor i Västerbotten. Trots att länet har lägst andel barn i skuldsatta familjer finns det de som kan tycka att sommarlovet är en jobbig tid. Kompisarna åker på semester medan de själva är kvar hemma.

Barnen lever med skam

I ett pressmeddelande från Kronofogden menar man att många barn i ekonomisk utsatthet lever med skam, till exempel för hur man bor. Tina Häggmark på Kronofogden menar att det, oavsett ekonomisk situation, är viktigt att alla föräldrar pratar om ekonomi med sina barn.

– Föräldrar är förebilder och hur vi agerar spelar roll. Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan bara om att vi vuxna behöver prata mera om pengar och konsumtion med våra barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet.

Samarbete med Bris

Kronofogden har ett samarbete med Bris, Barnens rätt i samhället, där man stöttar barn som är oroliga för familjens ekonomi. Bland annat sprids informationen om att barn som lever i ekonomisk utsatthet inte är ensamma och heller inte bär något ansvar för ekonomin i familjen.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark.

Åsele högst andel i länet

I Västerbotten finns det skillnader mellan länen. Lägst andel barn i skuldsatta familjer finns i Storuman, där ligger siffran på 3,6 procent. Högst andel finns i Åsele där siffran är 11, procent.

Så pratar du om ekonomi med barn:

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  • Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.