Foto: SVT

Västerbotten – ett mecka för mineraljägarna

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten är hela 200 undersökningstillstånd utfärdade för mineraljakt – det är flest i hela landet. 

Letandet är koncentrerat till två områden: Dels Skelleftefältet där det sedan 1920-talet har bedrivits en omfattande gruvverksamhet, dels till den så kallade Guldlinjen – ett område som börjar mellan Lycksele och Åsele och sträcker sig i en båge upp mot fjällvärlden. Dit hör till exempel Fäboliden, där provbrytningen nu är igång.

I närheten av Barsele utanför Storuman har det kanadensiska gruvbolaget Agnico Eagle satsat stort på att undersöka en guldfyndighet. Bara i år investerar bolaget cirka 25 miljoner kronor i fortsatta provborrningar. Det här kan bli en av Västerbottens största nyetableringar av gruvor.

I klippet ovan hör du Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell om vad en gruvetablering i Barsele skulle innebära. 

Ytterligare gruvprojekt i Västerbotten

Fler gruvprojekt som skulle kunna komma igång under de närmaste åren:

• Boliden arbetar med att börja utvinna Rävlidenfyndigheten, några kilometer från den befintliga gruvan i Kristineberg.

• Vid Vindelgransele har bolaget Botnia Exploration kommit en bra bit på väg i arbetet med att starta en mindre guldgruva.

• Väster om Storuman vill brittiska företaget Tertiary Minerals utvinna fluorit, ett ämne som används i olika industriella processer. Bergsstaten sa nej till planerna på grund av de problem det orsakar för rennäringen, ärendet är överklagat till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet