I Västerbotten skriver man ut minst antibiotika i hela landet. Foto: Josefina Kangasharju/SVT

Västerbotten skriver ut minst antibiotika i landet

Uppdaterad
Publicerad

De flesta lindriga infektioner läker utan antibiotika, oavsett om de orsakas av bakterier eller virus. Antibiotika ska därför bara användas när det verkligen behövs.

– I de situationer där kroppen kan bli frisk av sig själv så ska man slippa ta en kur, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

I Sverige är antibiotikaanvändningen förhållandevis låg jämfört med andra länder, men förekomsten resistenta bakterier ökar även här.

Västerbotten har sedan många år lägst antibiotikaförskrivning på recept i landet, och även den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten visar att länet fortsätter att ha en låg förskrivning.

Endast region Västerbotten och Jämtland når upp till de uppsatta förskrivningsmålet, även om flera regioner är på god väg, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sjukvården beroende

Modern sjukvård är beroende av tillgång till antibiotika som fungerar. Därför ska vi inte använda antibiotika till sjukdomar som kroppen kan läka på egen hand, menar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

– Arbetet mot antibiotikaresistens handlar om patientsäkerhet och är långsiktigt. Fokus ligger på att ge varje patient med infektioner en bra bedömning och att följa behandlingsrekommendationerna, säger Stenmark.

Världshälsoorganisationen WHO klassar antibiotikaresistens som ett av de tio största hoten mot människors hälsa globalt.

Det här kan du göra för att skydda antibiotikan:

  • Prata med din läkare om när antibiotika gör nytta
  • Lämna in överbliven antibiotika på apotek
  • Köp aldrig antibiotika själv utomlands eller på internet utan recept
  • Följ vaccinationsprogram
  • Ha god handhygien

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.