Sollefteås länsflirt avvisas inte

Jämtland är inte intresserade av att ta emot Sollefteå kommun. Men Västerbotten säger inte blankt nej:
– Kommer det en fråga till oss så ska vi självklart utreda om det är möjligt, säger Peter Olofsson (S).

Efter debatten om Sollefteå sjukhus framtid har Sollefteå kommun anlitat Sveriges kommuner och landsting (SKL) för att utreda om det går att byta län till Jämtland eller Västerbotten.

Men i Jämtland är man inte särskilt intresserad att ta emot Sollefteå.

– Om de flyttas till Jämtland med förhoppningen om att vi ska hjälpa dem med sjukhuset så kommer de bli besvikna. Vi måste redan spara hos sjukvården och det finns inget utrymme för att bedriva verksamhet i ännu ett förlusttyngt sjukhus, säger regionrådet Ann-Marie Johansson (S).

Men hon tillägger att om man får frågan så kommer den att behandlas seriöst.

LÄS MER: Region J/H tveksam till Sollefteå

Men i Västerbotten är rösterna inte lika avvisande. Regionrådet i Västerbotten Erik Bergqvist (S) vill inte spekulera i frågan så här tidigt.

– Sollefteå måste få utreda det, kommer det en fråga så får vi titta på den. Det är väldigt komplicerat och vi måste titta på förutsättningarna efter vi fått frågan, säger Erik Bergqvist (S).

LÄS MER: Sollefteå utreder ett länsbyte

Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) håller med.

– Jag har inga direkta synpunkter i nuläget, de måste få utreda detta i lugn och ro. Just nu är det mest frågor och inga svar. Men kommer det en fråga till oss så ska vi självklart utreda om det är möjligt, säger Peter Olofsson (S).

Fråga · Ska Sollefteå kommun tillhöra Västerbotten?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer