Foto: SVT

Vattenläcka i Umeå: ”Lät som att det forsade in”

Uppdaterad
Publicerad

En vattenläcka på Haga i Umeå har gjort att vatten tar sig in i en källare. Räddningstjänsten är på plats och försöker pumpa ut vattnet.

Larmet om en vattenskada i ett hyreshus på Haga inkom till SOS klockan 10.15. Enligt uppgifter till räddningstjänsten skulle vattnet forsa in i källaren.

– Det lät som att det forsade in men man har klarat sig med en vattensug och inte behövt använda en större pump, så det lär inte vara upp till midjehöjd om jag säger så, berättar Niklas Bergman, inre befäl vid räddningstjänsten.

Läckage i ledning

Problemet ska vara ett läckage i en brandpostledning som är nedgrävd i backen.

– Den går utanför byggnaden, nere i marken, och då har det trängt in vatten genom husfasaden ned till källarplan där det finns några förråd för de som bor här, säger Erik Rahn, styrkebefäl räddningstjänsten.

Foto: SVT

”Skador på förråden”

Räddningstjänsten stängde snabbt av vattnet och håller just nu på att dammsuga upp det sista vattnet som tagit sig in.

Vad rör det sig om för mängder?

– Det är inga större mängder som kommit in i huset. Det blev några centimeter på golvet där nere, säger Erik Rahn.

Har ni någon uppfattning om eventuella skador?

– Det är lite för tidigt att säga men vi har sett lite skador på förråden och det som var där inne. Men vilka skador det rör sig om på ledningen är för tidigt att säga.

Räddningstjänsten kommer lämna över ansvaret för platsen till Umeå kommun och nu väntar felsökning för att lokalisera problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.