Här arbetar man för att laga vattenläckan. Foto: Vakin

Vattenläcka Öst på stan i Umeå – hushåll utan vatten

Uppdaterad
Publicerad

En vattenläcka uppstod Öst på stan i Umeå på torsdagsmorgonen. Ungefär 200 hushåll var utan vatten efter läckan. Vid klockan 14-tiden hade läckan åtgärdats.

Vattenläckan upptäcktes på torsdagsmorgonen. Det var fastigheter längs Kungsgatan mellan Järnvägsgatan och Östra Esplanaden som berördes av vattenavstängningen.

– Det är en vattenledning från 1930-talet som gått sönder. Det är hela tiden små rörelser i marken och förr eller senare så går de sönder. Stora delar av centrala Umeå har vattenledningar från 1930-talet och framåt, säger Johan Sjödin.

”Kommer att ta ett tag”

Totalt var ungefär 200 hushåll utan vatten, en restaurang, en cykelverkstad och  Idrottens Hus drabbades också. Vid klockan 14-tiden på torsdagen hade läckan lagats och vattnet kunde sedan släppas på till de berörda fastigheterna.

Trots att läckan kunde konstateras klockan 08.35 på morgonen tog det flera timmar att åtgärda den.

– Det är alltid problematiskt vintertid med vattenläckor. Man måste ta sig igenom tjälen och samtidigt akta sig för ellkablar, säger Johan Sjödin, kommunikatör på Vakin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.