Foto: Soili Saesmaa and Eija Rantajärvi, Finnish Environment Institute.

Vattenloppa hotar Östersjön

Publicerad

Rovvattenloppan har nu spridit sig från Kaspiska havet till större delen av Östersjön. Än så länge har djuret inte koloniserat i Bottenviken men klimatförändringarna kan hjälpa det oönskade krabbdjurets frammarsch.

Rovvattenloppan är ett litet tillsynes oförargligt krabbdjur på några millimeter. Men rovdjuret är skickligt och kan fånga både stora och små byten i havet.

– De kan ta över och ta bort andra djurplankton som fisk brukar äta, säger Owen Rowe vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.

Förändrar ekosystemet

Vattenloppans etablering ställer till stora problem för ekosystemet och fisket i Östersjön. Där den koloniserar förändrar den ekosystemet genom att konkurrera om föda med vissa fiskarter. Den kan även störa fisket, i och med att den täpper igen fiskeredskap. Men rovvattenlopporna är inte bara dåliga.

– De är bra för några fiskarter och de större fiskarna som kan äta dem. Men de förändrar ekosystemet, säger Rowe.

Gillar inte kallt vatten

Än så länge har rovvattenloppan inte spridit sig till Bottniska viken, bland annat på grund av att den inte trivs i det kalla vattnet. Men i och med klimatförändringarna finns risken att rovvattenloppan även får fäste där. Det här visar en studie inom forskningsprogrammet EcoChange vid Umeå universitet.

– Om det blir varmare väder i framtiden så har vi kanske ingen barriär, men vi måste också förstå hur dem andra djurplankton byten som rovvattenlopporna kan äta ska reagera till klimatförändringarna, säger Owen Rowe.

Forskarna vill nu titta mer på hur rovvattenloppan påverkas av klimatförändringarna och övervaka hur de sprids.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.