Det kommer att byggas en ny dricksvattenledning. Foto: Creative Commons

Vattenverket i Täfteå läggs ner

Publicerad

Reningsverket i Täfteå kommer att stängas ner under 2021. Avloppsvattnet kommer istället att pumpas till Umeå.

Under våren 2018 påbörjas arbetet med att stänga ner vattenverket i Täfteå. Vattenverket behöver en omfattande teknisk upprustning som förbättrar styrning och driftsäkerhet. Valet stod mellan en ombyggnation eller en flytt till Umeå. Valet föll på flytten.

– Ur ett långsiktigt perspektiv är det en fördel att pumpa avloppsvattnet till Umeå. Det ger lägre underhållskostnader och blir lättare att på sikt klara ökade krav på rening av vattnet. Vid framtida skärpta reningskrav av t ex läkemedelsrester kommer vi dessutom bara att behöva uppgradera en anläggning vilket håller nere framtida kostnader berättar Robert Hansson, VA-chef vid Vakin i ett pressmeddelande.

I samband med att en ny avloppsledning läggs ned kommer det även byggas en ny dricksvattenledning mellan Täfteå och Innetavle. Täfteå kommer då inte bli lika känslig för vattenläckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.