Fläse Camping var illa ute sent på onsdagskvällen. Foto: Patrick Trägårdh/SVT.

Vattnet stiger mer än befarat

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet stiger snabbare än väntat. Vattenståndet är 117 centimeter över det normala på torsdagskvällen och en camping ligger i farozonen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Vattenståndet är nu 117 centimeter över det normala vid Holmsundskusten i Västerbotten. Det innebär en fara för privatpersoner och en risk för samhällsstörningar.

– Det är extremt och det finns en klass-2 varning. Det kommer att fortsätta stiga under natten, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

”Trycker på fruktansvärt”

PÅ SMHI säger jourhavande meteorolog till SVT att vattnet stigit mer än beräknat. SMHI:s varning sa max 120 centimeter över normalt, men det kan bli högre.

– Observationen ligger över våra prognoser i Holmsund. Det finns alltid en osäkerhet i det, säger SMHI:s jourhavande meteorolog.

– Piken väntas komma mellan 03-05 inatt, säger Isabella Grönfeldt, vakthavande oceanograf på SMHI.

Kan det stiga mer än 120 centimeter inatt?

– Det är lite osäkert. Vi ligger över våra prognoser just nu, men det kom en tillfällig dipp. Det kommer att ligga kring detta hela natten och kanske högre vid 03-05-tiden, säger Grönfeldt.

På Fläse camping når vattnet snart upp på campingen där det finns fritidshus och husvagnar.

– Det är jättehögt vatten och det trycker på fruktansvärt, säger SVT:s utsände fotograf Patrick Trägårdh.

Det går höga vågor ute vid kusten i Obbola. Foto: Patrick Trägårdh/SVT.

Vägar kan svämma över

Den höga vattennivån beror bland annat på att ett lågtryck närmar sig, vilket gör att det pumpas in vatten i Östersjön.  Vattenståndet kan medföra att kustvägar och hamnar svämmar över.

– Det finns en risk att det blir problem, dessutom kommer vinden att tillta. Vinden kan föra med sig stora vågor som kan skölja upp över land, säger Hultgren.

Så här såg det ut i Avavaiken i Rickleå tidigare idag. Foto: Malin Ådin.

Kan pumpa ut vatten ur källare

Räddningstjänsten i Umeå har inte fått in några samtal från översvämmade personer ännu.

– Om vattnet börjar rinna i i källare kan vi komma dit och sätta in pumpar så att vattnet pumpas ut igen, säger Håkan Iseklint, insatsledare hos räddningstjänsten i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.