Byggmarknadskommissionen har i september polisanmält tolv företag för olika former av arbetslivskriminalitet. Foto: TT, Jonas Ekströmer

Fusk och kriminalitet inom byggbranschen ökar i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fusk och kriminalitet inom byggbranschen är ett problem som varit störst i Stockholm och Skåne men växer nu i norra Sverige. Den bilden har Byggmarknadskommissionen fått av aktörer i branschen.

– Problemen är större än vad vi tror men alltfler blir medvetna, säger Stefan Attefall, Byggmarknadskommissionen ordförande.

Byggmarknadskommissionen är ett samarbete mellan företag, fackförbund och intresseorganisationer med anknytning till byggsektorn.

Kommissionen menar att det i hög grad är utlandsregistrerade företag som står för en stor del av kriminaliteten.

– Vi kan också säga att det företrädesvis är företag från Östeuropa, säger kommissionens ordförande Stefan Attefall.

Byggmarknadskommissionen som startades för ett och ett halvt år sedan för att motverka kriminalitet inom byggbranschen har initierat en genomgång av ett antal byggföretag från Estland, Lettland, Slovakien, Tjeckien och Polen.

– Åtta av tio företag kunde misstänkas för att bryta mot lagar och eller avtal, säger Stefan Attefall.

Arbetsgruppen presenterar också i ett antal rapporter hur till exempel den här typen av vanliga så kallade arbetslivskriminella upplägg ser ut.

Polisanmäler företag

Utifrån kontrollen valde kommissionen att i september polisanmäla tolv av företagen för olika former av arbetslivskriminalitet. Samtidigt anmäldes också 35 företag till Arbetsmiljöverket.

Stefan Attefall listar tre faktorer som de menar kan förklara varför det har blivit så här: EU-inträdet som innebar ökad rörlighet i arbetskraften, högkonjunktur inom byggbranschen som har skapat sug efter arbetskraft och att det har uppstått en trend att man på byggen jobbar med underentreprenörer.

”Vi måste göra någonting åt det här”

Han framhåller att utländsk arbetskraft många gånger kan vara viktig för att klara vissa byggprojekt, men understryker att svenska lagar och regler ska följas. 

– Det finns en växande insikt om att vi tillsammans måste göra någonting åt det här. Nu kartlägger vi problemen och ska sedan föreslå åtgärder i januari nästa år, säger Stefan Attefall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.