Genom kolonialisering har växter rört sig över världens alla hörn. Utställningen ”Markkontroll” utforskar relationen mellan växter och politik. Foto: SVT

Utforskar relationen mellan växter och politik i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Om du är intresserad av växternas politiska dimensioner så ska du besöka Bildmuseet i Umeå där utställningen ”Markkontroll” har samlat verk som gestaltar växter som handelsvara och historievittnen.

Att växter är nyttiga och vackra är självklart men hur ofta tänker vi på att blomman på fönsterbänken också kan berätta något om globalisering, makt och politik?

Genom kolonialisering har växter rört sig över världens alla hörn och utställningen ”Markkontroll” pekar bland annat på att exploatering av mark har ett pris.

— Utställningen handlar väldigt mycket om hur människan utövar makt. Till exempel hur vi bestämmer vilka växter som växer var, kanske på en ny kontinent. Eller vilka växter som inte växer. Som till exempel i norrländska skogar, som blev av med björken, säger Sofia Johansson, curator för ”Markkontroll”.

Utforskar relationen mellan växter och politik

Sex konstnärer (alla kvinnor) medverkar i utställningen. Inga konstnärer fanns på plats under pressvisningen men en av pionjärerna när det gäller konst som relaterar till växter är Maria Thereza Alves. Hon är född i Brasilien men bor i Tyskland. Hon fokuserar bland annat på förtryckta kulturer och har länge samarbetat med ursprungsbefolkningar.

Curatorn Clelia Coussonet säger så här om hennes verk i utställningen.

— Hon är en väldigt hängiven konstnär som arbetar mycket med relationerna mellan växter och politik. Hon försöker bland annat hjälpa ursprungsbefolkningar att återta sitt kulturella arv om växter som till exempel fått nya namn men förlorat sina ursprungsnamn, Clelia Coussonnet, curator för ”Markkontroll”

I videoklippet berättar curatorn Clelia Coussonnet mer om utställningen ”Markkontroll”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.