Stölden inträffade på en byggarbetsplats på Öbacka i Umeå. Till höger, Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisregion Nord. Foto: Google / Polisen

Verktygstjuvar greps i Umeå efter tips från allmänheten

Publicerad

Polisen i Umeå grep i natt tre män misstänkta för inbrott och stöld på ett bygge i staden. Ett vittne såg tre personer såga upp ett lås i området Öbacka och ringde polisen. Nu har de anhållits av åklagare och misstänks för grov stöld.

De tre sågs springa från brottsplatsen när den första polispatrullen anlände vid 03-tiden i natt. En hundpatrull spårade snart upp dem i närområdet.

”Samtliga grips, män i 40-55-årsåldern, och förs till polisstationen för vidare utredningsåtgärder. Alla tre är utländska medborgare”, skrev polisen på sin sajt på tisdagsmorgonen.

– De tre är nu anhållna av åklagare och misstänkta för grov stöld, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson på polisen.

Oklart om det finns koppling till tidigare stölder

De misstänks ha stulit verktyg. Det är oklart om stölden har kopplingar till de tidigare stölder som skett i länet.

– I ett sånt här tidigt skede går det inte att säga, säger Elisabeth Glaas.

I början av månaden greps tre personer, alla hemmahörande i ett annat europeiskt land, misstänkta för stölder från en byggarbetsplats på Ridvägen i Umeå där de ska ha tagit elektronik från grävmaskiner. Även i det fallet var det tips från allmänheten som ledde fram till gripandet.

Under förra året drabbades främst Västerbottens inland av flertalet villainbrott där polisen misstänkte internationella tjuvligor, men ingen dömdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.