Foto: SVT.

”Vi gav allt för Element Six”

Publicerad

På lördag har filmen Diamantfolket premiär i Robertsfors. Det är precis ett år sedan fabriken lades ned och 185 anställda fick sluta. Diamanttillverkningen flyttades till Irland.

Det är precis ett år sedan företaget lades ner och 185 personer fick lämna. Nu berättar några av dem om livet efter diamantfabriken.

– När man ser filmen ser man hur många som har gått i väggen. Vi gav allt för Element Six. Det är många som gått i botten på grund av allt det här, berättar Jenny Ann Lindgren som jobbade 37 år på företaget.

Inga förhoppningar om jobb

Men ni fick en diamant av företaget i alla fall?

– Yes, vill du ha den?, säger Lindgren.

Idag är hon arbetslös och har inga förhoppningar på att hitta ett nytt jobb.

Läs också: Hon har gjort filmen om nedläggningen

– Nu har det gått ett år. Man hade jobbat 37 år på företaget och trodde att man skulle få jobba till pension. Vem vill anställda någon i min ålder, säger Jenny Ann Lindgren.

Filmen har hjälpt till

De flesta från Element Six har lyckats få nya jobb. Arbetslösheten i Robertsfors är idag lägre än för ett år sedan när fabriken lades ned. Den ligger på sex procent lägre än snittet för Västerbotten.

– Att få vara med i filmen har stärkt självkänslan och gjort det möjligt att gå vidare, säger Inger Hanke, som jobbade 38 år på företaget.

Filmen om Diamantfolket skall nu visas i Robertsfors, Holmsund, Skelleftehamn och Boliden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer