Hör Wiveca Ögren, husmor vid Solviks folkhögskola, berätta om vilka boendeplatser man har att erbjuda de många byggjobbarna. Foto: SVT

Jakten på boende åt byggjobbarna i Skellefteå fortsätter

Publicerad

Tusen tillfälliga boendeplatser behövs för byggjobbarna som ska bygga Northvolts gigantiska batterifabrik i Skellefteå. Till sommaren börjar bygget och nu pågår jakten efter sovplatsen runt om i kommunen. Än så länge har ungefär hälften skakats fram.

Skellefteå kommun har sedan strax innan jul tagit på sig att vara mellanhand och lämnar vidare boendetips till Northvolt och entrepenören Skanska.

Kommunen kunde utgå från en lista de skapat under förra årets SM-vecka. Men sedan efterfrågan blev känd har också många hört av sig.

Långsiktigt tänk krävs

Jag tror inte man ska tänka som under SM-veckan att det går att hyra ut under en vecka och tjäna stora pengar. Det här är mer långsiktigt, säger näringslivsutvecklare Kicki Krane.

Nu har kommunen tipsat vidare om ungefär femhundra sovplatser.

– Jag tror vi hittar alla platserna. Men då måste vi nog vidga Skellefteåområdet och sträcka oss lite utanför, säger Kicki Krane, näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun.

Bland annat vill Solviks Folkhögskola i Frostkåge norr om Staden hyra ut en hel internatbyggnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet