Genrebild. Foto: TT

Umeåklubben: ”Vi ska inte skapa talanger”

Publicerad

I en tid med fokus på talangutveckling inom idrott väljer en Umeåklubb att gå mot strömmen i ungdomsutvecklingen. ”Vi ska inte skapa talanger, idrott ska ske på barnens förutsättningar”, säger Andreas Ågren, ungdomsutvecklare i IBK Dalen.

Innebandyklubben IBK Dalen har tillsammans med Sandåkerns SK och Umedalens IF jobbat med att plocka fram utbildningsmaterial som ska hjälpa tränare för knatte- och juniorlag. Utbildningsmanualen ska ge ledare en röd tråd, men även konkreta träningsövningar och idéer, till ledare som tränar barn och ungdomar.

– Det handlar om att skapa en god utvecklingsmiljö, oavsett vem man är. Vi ska inte skapa talanger, idrott ska ske på barnens förutsättningar. Alla ska kunna bli så bra som bara de kan bli, menar Andreas Ågren, ungdomsutvecklare i IBK Dalen.

Svenskt och norskt förbund har visat intresse

Manualen är tillgänglig för alla föreningar, och redan ett par dagar efter att föreningen släppt materialet har bland annat Norska Innebandyförbundet, Svenska Innebandyförbundet, men även mindre lokala föreningar som Hissjö SK, Tavelsjö AIK och Flurkmarks IK visat intresse för att använda sig av manualen i sin ungdomsverksamhet.

”Idrottsintresse är enda talangen”

Övningarna är anpassade efter ålder och kunskapsnivåer på ungdomar för att bäst kunna utveckla barnen inom all idrott, och inte bara innebandy. Motorik, koordination, styrka och lek är några av inriktningarna.

– Vi har till och med begränsat litegrann på vissa nivåer, det är lätt att bli ivrig som tränare att få snabba resultat, men tyvärr funkar det inte för alla. En del behöver längre tid på sig för att utvecklas och kommer ikapp senare, säger Ågren och fortsätter:

– Vi vill inte hindra de som har en snabb utveckling. Går de fort framåt är det väldigt kul för dem, men det ska inte vara prioriterat med prestation. Den enda talangen som definieras här är själva intresset för idrotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer