Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vildmannahallen stänger på obestämd tid. Foto: SVT

Vildmannahallen i Storuman stängs – risk att taket rasar

Uppdaterad
Publicerad

I dag stängdes ishallen i Storuman på obestämd tid. Anledningen är att taket kan rasa in när det ligger snö på det.

Tidigare i år rasade ett tak in i Kiruna, och det taket är av samma konstruktion som taket på Vildmannahallen. Storumans kommun har tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget Umluspen och en sakkunnig konstruktör under hösten inspekterat taket.

I en rapport som blev klar i oktober avråder man från att vara i hallen om det ligger snö på taket, till dess att en fördjupad undersökning och åtgärder är gjorda.

– Man rekommenderar inte att man vistats här om det ligger snö på taket, och det kan man tolka som ganska alarmerande, säger Peter Persson, koncernchef i Storumans kommun.

Vet ej kostnaden

Han säger att man till en början stänger i en månad, men man kommer inte öppna Vildmannahallen igen förrän man vet att det är helt säkert att vistas i hallen. Vad tillsyns- och reparationsarbetet kan komma att kosta för kommunen är ännu oklart.

Kalle Åkerblom, ordförande i Storumans IK Hockey, berättar att drygt 150 ungdomar, som är aktiva inom hockeyn, påverkas av stängningen.

– Det känns tråkigt men jag har full förståelse för att man gör som man gör. Det vore en katastrof om taket skulle rasa in. Att man inte kom på det här i somras tycker jag däremot är konstigt, säger han.

Ser över alternativ

Om hallen hålls stängd under en längre tid kommer idrottsklubben att se över alternativ till Vildmannahallen.

– Vi ligger lågt den här månaden. A-laget kanske inte kan träna så mycket men man kan spela bortamatcher. En utomhusrink skulle kunna vara en möjlighet när kylan lagt sig men det finns inga färdiga planer ännu, säger Kalle Åkerblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer