En vildsvinsgalt och sugga som kvinnan hade inhägnade, trots att det är olagligt. Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Fyra vildsvin rymde från olagligt hägn – sköts

En kvinna i Västerbotten hade fyra vildsvin i en inhägnad på gården, trots att det är olagligt. Djuret hör inte till faunan och det är viktigt att den inte rör sig fritt här. Men en dag rymde svinen – och sköts av jägare.

Det var i november 2016 som vildsvinen tog sin ut ur en inhägnad i en av inlandskommunerna och gav sig ut till skogs. Någonstans i, den för vildsvinen främmande västerbottniska skogen, blev de alla utom en, skjutna av en jägare.

Kvinnan som rådde om vildsvinen hörde av sig till länsstyrelsen med en klagan.

– Hon frågade om man får skjuta vildsvin hur som helst. Det var allmän jakttid på vildsvin i hela landet när de rymde, så det var inga konstigheter, även om de inte ska finnas i Västerbotten. Däremot hade kvinnan inte tillstånd att ha vildsvin i hägn, säger Linda Olofsson, som ansvarar för vilthägn på länsstyrelsen i Västerbotten.

”Trodde hon skulle äta upp dem”

Redan 2015 hade länsstyrelsen sett att kvinnan hade två vildsvin på gården, en sugga och en galt som hon hade köpt på Blocket. Hon fick då ett föreläggande om att söka tillstånd eller avliva djuren.

– Jag trodde i min enfald att hon bara skulle äta upp dem. Det kostar ganska mycket och är ganska krångligt. Men efter många om och men och många turer fick vi in en ansökan om det där.

Under tiden förökade sig vildsvinen och nu hade kvinnan fyra. Och inte förrän i samband med rymningen skickades den sista delen i ansökan in.

– Hon har fått ha dem kvar under procesen. Vi har sagt att vi kan åtalsanmäla henne men vi har valt att inte göra det. Åklagaren kommer ändå bara att lägga ner det. Visst vi hade kunnat avliva dem, men jag vet inte vad vi skulle ha vunnit med det. Det är inte rätt sätt att gör det på.

Kan rubba balansen

I fredags beslutade länsstyrelsen för avslag till inhägnaden och nu måste vildsvinen tas bort. Rymningen var en orsak till beslutet. Inhägnaden var enligt länsstyrelsen inte nog bra, och rymningar utgör en risk för naturen.

Det här fallet är ett exempel på ett beteende som länsstyrelsen befarar är utbrett.

– Fortsätter det som tidigare är det bara en tidsfråga innan vi har vildsvin här uppe. Och det är inget vi ska ha – de hör inte till faunan i Västerbotten. De bökar sönder marker och de är allätare så de kan rubba balansen i de naturliga ekosystemen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer