– Märkligt att bli glad för underskott, men förra året var det långt mycket värre, säger kommunalråd Annika Andersson (C). Foto: SVT / Josefine Holgersson

Lättnad i Vilhelmina – trots att man backar miljoner

Publicerad

I Vilhelmina ser man positivt på det nya negativa bokslutet, då miljonförlusten för kommunen är mindre än tidigare år.

– Märkligt att bli glad för underskott, men för året 2019 var siffran minus 29 miljoner och nu är den preliminära siffran minus 6,5 miljoner, säger kommunalråd Annika Andersson (C).

I Vilhelmina kommun har ekonomin krisat rejält de senaste åren. Det har bland annat fått kommunen att spara inom utbildningssektorn, säga upp folk och lägga ner byskolorna i Malgovik och Nästansjö.

Trots att man återigen redovisar underskott på flera miljoner är tongångarna annorlunda när resultaten för 2020 redovisas, då förlusterna är klart mindre än tidigare år.

– Det är ett resultat av väldigt hårt arbete. Vi har tagit väldigt stora och jobbiga beslut, och givetvis har vi blivit gynnade av de extra krisstödspengarna, säger kommunalråd Annika Andersson (C).

Se i klippet vad kommunalrådet Annika Andersson (C) har att säga om situationen i kommunen och vad som tar ner glädjen över siffrorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.