Arkivbild. Foto: SVT

Vilhelmina går på knäna – slår larm till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina vill få mer ersättning för kostnaderna för flyktingmottagandet. I ett brev till regeringen skriver kommunen att den vill fortsätta ta ansvar i frågan – men inte till vilket pris som helst.

Migrationsverket avslog socialnämndens ansökan om drygt 2,9 miljoner kronor för att täcka merkostnaderna för flyktingmottagningen. Det är pengar som kommunen räknat med. Nu vill kommunen att regeringen ska hjälpa till.

– I flera år har vi haft problem med att få utbetalt de pengar som vi återsökt från Migrationsverket, säger säger Åke Nilsson (S) kommunalråd i Vilhelmina, och fortsätter:

– Det handlar om insatser som socialnämnden gjort för den här målgruppen och det finns lagar och regler kring att få igen pengar. Får kommunen inte det så blir det ju helt fel. Regeringen måste se till att pengarna finns.

Underskott på 30 miljoner

I skrivelsen, som Åke Nilsson undertecknat, beskrivs hur kommunen är i en påtagligt pressad ekonomisk situation med stora verksamhetsunderskott i skolan och socialtjänsten.

”Utsikterna ser inte särskilt ljusa ut och inför kommande bokslut prognostiseras ett verksamhetsunderskott i skola och social verksamhet med närmare 30 miljoner kronor.”

Enligt Åke Nilsson ser underskottet nu ut att bli drygt 20 miljoner kronor istället. Men det är fortfarande mycket pengar.

– Åtgärderna för flyktingmottagningen pågår hela tiden så skulden byggs på. Man börjar fundera över om det är lönt när vi inte får pengar tillbaka, säger Åke Nilsson.

Kan tvingas låna till löner

Vidare står det att kommunen är nära en situation då pengar måste lånas för att säkra betalningen av löner i slutet av varje månad. I skrivelsen står att kommunen kommer fortsätta ta sin del i migrationsverksamheten men inte till vilket pris som helst.

Kan ni tvingas låna för att betala ut löner i tid?

– Just nu är det ingen akut kris eller fara för det men långsiktigt urholkar det här ekonomin. Vi måste veta hur vi ska hantera att de här pengarna saknas i bokslutet, säger Åke Nilsson.

Oro för främlingsfientlighet

Han oroar sig för att de ekonomiska problemen ska vändas mot flyktingmottagningen.

– Det finns starka krafter som vill hitta de här ingångarna att flyktingarna förstör för vanliga medborgare och det här spelar dem rätt i händerna. Har vi fått ett uppdrag av staten som vi inte kan säga nej till så ska de också betala enligt de regler som finns, säger Åke Nilsson.

Skrivelsen skickades in till regeringen före jul. Kommunen har ännu inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer