I Vilhelmina bor störst andel fattiga i Västerbotten. Foto: TT, SVT

Vilhelmina kommun har högst andel fattiga invånare i Västerbotten

Publicerad

I Vilhelmina lever 22 procent av befolkningen med låg ekonomisk standard, vilket är högst i hela Västerbotten. Det visar en kartläggning som SVT har gjort med underlag från SCB.

I Vilhelmina var medianinkomsten 205 300 kr år 2017. De med en disponibel inkomst som är 60 procent eller mindre av den summan räknas leva med låg ekonomisk standard, och de med en dubbelt så stor inkomst som medianen anses ha en hög ekonomiskt standard.

Andelen Vilhelminabor med låg ekonomisk standard är 22 procent, vilket är snäppet högre än Åsele (21,9 procent) och Dorotea (21,3 procent). Enligt Annika Andersson (C), kommunalråd i Vilhelmina, är det tre kommuner som står inför liknande problematik.

Medianen för den disponibla inkomsten i Vilhelmina ligger lägre än för Sverige som helhet. Andelen med låg ekonomisk standard är 22,0%. Detta är 7,1 procentenheter sämre än riket. Andelen med hög ekonomisk standard är 1,8% av invånarna, vilket är 5,2 procentenheter sämre än riket. Foto: SVT.

– Vi har en supersvår utmaning när det kommer till antalet som går på försörjningsstöd och som behöver insatser. Vi har många som är inskrivna på arbetsförmedlingen och även en hyfsat hög andel som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden och får någon form av bidrag, säger Andersson.

”Något vi måste ta i beaktning”

Just nu arbeta Vilhelmina kommun med psykisk ohälsa bland sina medborgare, och då främst bland barn och unga. Och inkomstklyftorna kan vara en aspekt kommunen måste fokusera mer på.

– Det här känns som något vi måste ta i beaktning och som en fråga som hela kommunledningen behöver titta på. Det finns ingen ”quick fix” utan det här är ett problem som måste arbetas med år efter år. Och det jag tror att det behövs mer än bara ett kommunalråd som funderar över hur frågan ska lösas, säger Andersson.

Här kan du jämföra med hur det ser ut i din kommun.

Källa och metod

Visa

Med disponibel inkomst avses medianen av den disponibla inkomsten per konsumptionsenhet inklusive kapitalvinst.

Såhär definerar SCB termerna:

Konsumtionsenhetsskala (k.e.)

För att göra jämförelser av t.ex. disponibel inkomst mellan olika typer av hushåll används ett viktsystem där konsumtionen är relaterad till hushållets sammansättning. Den disponibla inkomsten divideras med den konsumtionsvikt som gäller för hushållet.

Disponibel inkomst är summan av alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar.

Inkomstfördelning i percentiler SCB : Fördelning inkomster

Ekonomisk standard SCB : Indikatorer inkomstfördelning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer