Foto: SVT

Förslag: Flytta ut kommunala jobb till byar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpolitikern Helena Moen (C) vill att kommunfullmäktige i Skellefteå ska utreda om det går att utlokalisera kommunala tjänster från staden ut till byar i kommunen.

I en motion till Skellefteå kommunfullmäktige vill Helena Moen (C) att kommunen ska utreda om det går att flytta fler offentligt anställda ut till de mindre orterna i Skellefteå kommun.

Sedan tidigare har landsbygdsutredningen på nationellt plan föreslagit att cirka 10 000 statliga jobb ska utlokaliseras från Stockholm till landsbygden. Det menar Helena Moen (C) att man också borde kunna göra på kommunalnivå.

Val 2018 – #dinröst

– Om man tycker att statliga jobb ska flyttas ut från Stockholm borde man även tycka att kommunala jobb ska kunna flyttas ut från centrala Skellefteå, säger Helena Moen (C).

Har redan utlokaliserat vissa jobb

Redan nu finns vissa tjänster inom kommunen som är utlokaliserade på olika orter.

– Det finns redan vissa offentligt anställda som jobbar ute i kommundelarna, exempelvis inom vården. Tekniska kontoret samt bygg- och miljökontoret skulle kunna vara ytterligare tjänster att utlokalisera, säger Helena Moen.

Vilka platser i kommunen skulle passa att utlokalisera till?

– Det är en fråga som verksamheterna själva måste diskutera. Men jag tycker att kommunfullmäktige främst måste utreda frågan och visa att det är det här vi vill, säger Helena Moen (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet