Arkivbild. Bild på vattenledning från Holmön utanför Umeå. Foto: SVT

Vill dra vattenledning i havet

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun planerar en ny vattentäkt i Lövånger. Nu är det hetaste alternativet att dra en vattenledning i havet mellan Bureå och Lövånger.

En ny vattentäkt planeras i Lövånger, det var Norran först att berätta. På Holmön utanför Umeå har man försökt dra vattenledning i havet något som gått dåligt och inneburit miljonförluster för kommunen.

– Vi har pratat med kommunen om strömmar och sådant som hade påverkan på Holmön. Vi vill inte bygga för 50 miljoner utan att ha kollat över riskerna, vi måste överväga alla alternativ, Helene Jonsson, chef för vatten och avfall i Skellefteå kommun.

Nu undersöks alternativen och ett förslag kommer lämnas till nämnden i slutet av våren.

Få koll på alternativen

  1. Ta grundvatten från Ytterbyn och göra ett vattenverk i anslutning till det och dra en ledning in till Lövånger. Kostnad omkring 50-60 miljoner.
  2. Ta råvatten från Gärdefjärden och göra ett ytvattenverk anpassat efter verket i Lövånger. Kostnad omkring 20 miljoner.
  3. Dra en vattenledning från Bureå till Lövånger i havet, en ledning på totalt fyra mil. Oklart vad det skulle kosta.

– Skulle en vattenledning i havet kosta i samma nivå som grundvattenverk så känns det mer attraktivt. Förslag tre är bra då vi har ett vattenverk i Bureå och vill nyttja det vi har,  säger Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.