Genrebild. Under dagen kommer vattnet att stängas av kortare stunder i olika områden Foto: TT

Vill ha invånarnas hjälp i jakten på vattenläcka

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun letade på onsdagen efter vattenläcka någonstans i Lövånger. Kommunen efterlyste tips från invånarna för att hitta läckan. På onsdagen hade vattenläckan hittats och problemen åtgärdats.

Under tisdagen upptäckte kommunen att mycket vatten försvann från vattentornet i Lövånger vilket gör att man nu misstänker att det finns en läcka någonstans. Under natten har man därför kört vatten från Bureå och fyllt på tornet för att behålla trycket och så att alla ska ha vatten i kranen.

Men för att kunna lokalisera läckan under dagen kommer vattnet att stängas av kortare stunder i olika områden. På Skellefteå kommuns hemsida skriver man att vatten inte bör sparas undan då det istället för att hjälpa kan orsaka att det går åt mer vatten än nödvändigt.

Om du som boende i Lövånger upptäcker något som kan hjälpa kommunen i deras arbete att hitta läckan tar man gladeligen emot tips.

Vattenläckan hittades under onsdagen. Det handlade om en stor kran i en offentlig byggnad som av misstag stått öppen under natten. Problemet är nu åtgärdat.

Tips till jakten på vattenläckan

Kontakta kundtjänst...

– Om du upptäcker någon vattensamling på oväntat ställe

– Om du kan höra ett ” brusande ljud” kring din vattenmätare när inget vatten är på, när du inte tar in vatten till huset. Då kan det vara en läcka på den inkommande ledningen.

– Kontrollera att din toalettstol inte står och läcker. Har du har en större läcka kan du se det blir en krusning på vattenspegeln i toaletten. En mindre läcka som gör att det droppar kan vara svårare att upptäcka. Känn runt porslinet i skålen ovanför vattnet, om du inte nyss har spolat ska det vara torrt där.

– Äger du ett obebott hus eller fritidshus i området vill vi gärna att du tar en titt även där.

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.