Foto: SVT

Vill starta alkoholmottagning i Åsele

Publicerad

Åsele kommun vill bli bättre på att hjälpa personer med alkoholproblem och deras anhöriga. Nu finns planer på att starta en öppenvårdsmottagning i miniformat.

I veckan har SVT berättat om att allt fler söker hjälp för sina alkoholvanor vid Dragonens alkohol- och drogmottagning i Umeå. Och i Västerbotten ökar andelen kvinnor med riskabla alkoholvanor.

I Åsele finns nu ett intresse från både kommunen och sjukstugan att starta en gemensam öppenvårdsmottagning i miniformat. Planerna är i ett väldigt tidigt skede, enligt Lena Lindgren, som är chef för Individ- och familjeomsorgen i kommunen.

– Det är ett önskemål inför framtiden att ha en mottagning. Men redan idag hjälper vi ju individer som behöver stöd via socialtjänsten och genom kuratorn på sjukstugan, säger Lena Lindgren.

En gemensam mottagning skulle också kunna erbjuda behandling för medberoende i framtiden, en tjänst som kommunen köper in utifrån idag.

Vill samarbeta med inlandskommunerna

Lena Lindgren skulle också vilja se ett utökat samarbete med de övriga kommunerna i inlandet.

– I framtiden kommer vi att behöva vara tvungna att samverka och jobba tillsammans på distans. Personal ska kunna sitta i Arvidsjaur, medan den i behov av stöd sitter i Åsele, säger Lena Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.