Foto: SVT/Maria Westling.

La ut bild halvnaken – stängdes av från Facebook

Publicerad

Charlotta Lindgren överlevde cancer och tog en bild när hon var gravid. På grund av bilden har hon nu stängts av från Facebook i tre dagar.

Charlotta Lindgren från Vindeln fotograferades i samband med att hon var gravid. Bilden visar henne naken efter en bröstcanceroperation och hennes tanke var att inge hopp för alla som går igenom samma sak.

– Jag vet att den första tanken man kan få när man får cancer är ”nu dör jag”, säger Charlotta Lindgren och fortsätter:

– Då ville jag ha en bild som symboliserar att liv kan fortsätta ändå. Bilden visar verkligen liv och död på samma gång. För mig betyder den väldigt mycket.

Bilden anmäldes

Läs också: SVT slängdes ut från Facebook efter bröstartikel

Hon har haft bilden på Facebook en längre tid, men nu vill Facebook att den ska bort. Det är efter att en anmälan kommit in till sajten som de har reagerat.

– De ville att jag skulle plocka bort den. Det var nåt om att det ska vara sexuellt innehåll. Jag blev först förvånad och sen ganska ledsen eftersom jag inte förstår vad som ska vara fel med bilden.

Stängdes av

Efter varningar så stängde Facebook helt enkelt av Charlotta Lindgren i tre dagar när hon inte velat ta bort bilden. Men nu är hon inte den enda som delar med sig av bilden.

– Den har blivit delad hundratals gånger och den försvinner lika fort. Folk blir uppretade eftersom de inte ser nåt fel med den. Det känns väldigt hedrande för mig när andra vill ta upp det här som ett exempel.

Har följt reglerna

Charlotta Lindgren har själv kollat upp reglerna och enligt vad hon hittat ska det vara okej att på Facebook visa bara bröst när det sammankopplas med en canceroperation.

– Nu är jag rädd att de ska ta bort mitt konto. Det är som om en dagbok skulle försvinna för mig, men samtidigt vill jag att bilden ska få finnas där.

Charlotta Lindgren har skickat ett meddelande till Facebook för att få veta vad hon har gjort för fel, men inget svar har kommit än.

– Det finns inget i bilden som jag tycker utspeglar porr av något slag. Jag skulle hemskt gärna vilja veta varför det här skulle vara så hemskt.

Facebook: Misstag sker ibland

En talesperson från Facebook säger i ett mail till SVT Nyheter Västerbotten att de inte kommenterar enskilda fall, men att sidan enligt reglerna tillåter bilder på ärr efter bröstoperation.

Vidare säger talespersonen att deras team behandlar miljontals raporterade bilder i veckan och att misstag sker ibland. Om ett misstag sker vill de åtgärda det så snabbt som möjligt. Facebook skriver också att de alltid ber om ursäkt direkt till personen när ett misstag har skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer