Bilden är ett montage. Foto: SVT

Vindkraften – en ekonomisk katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Det låga priset på el har gjort att satsningen för flera av vindkraftföretagen innebär en ekonomisk katastrof. I en gemensam debattartikel efterlyser de nu politiska beslut som gör att vindkraften blir lönsam igen.

Det var många producenter som lockades av ekonomiskt stöd i form av elcertifikat för att bygga och producera miljövänlig vindkraft. Elcertifikaten går att sälja och är värda olika mycket beroende på hur marknadspriset på el är just för tillfället.

Just nu är det överskott på el och elcertifikat, vilket gör att lönsamheten för vindkraftföretagen är nere på noll.

– Vindkraftsbranschen genomgår en kris just nu, särskilt de företag som investerade för ett antal år sedan då verken var dyra och priset på el var högre. Nu har vi i stället extremt låga elpriser och certifikaten är på rekordlåga nivåer, så många av vindkraftföretagen går med röda siffror, säger Ulla Hedman Andren, verksamhetschef vid Svensk Vindkraftförening.

Vill trots allt satsa på vindkraften

För Umeå Energi är vindkraften en viktig del i satsningen på förnybar energi. Totalt har företaget ett tiotal vindkraftverk i Hörnefors, Holmsund och Robertsfors. Trots kräftgången för just vindkraften tror den ansvarige för förnybar energi att vindkraften ändå är värd att satsa på framöver.

–  När man gör en investering som är långsiktig så vet man inte förrän tiden är ute om det var rätt. För vår del ser vi kring år 2030 om det här var en bra eller dålig investering ur ett ekonomiskt perspektiv. Men däremot ur ett förnybart och hållbart tänkande så är det helt rätt att jobba med förnybar energi och med vind, säger Eva Lendic Edlund som är vd för förnybar energi vid Umeå energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer