Så här ska iskyrkan se ut när den är klar – på bilden till höger tas is upp till kyrkan. Foto: Gunnar WikströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu byggs iskyrkan i Vilhelmina – i bitande kyla

Uppdaterad
Publicerad

Vinterfestivalen i Vilhelmina läggs på is i år på grund av coronapandemin. Men iskyrkan kommer att byggas som vanligt – just nu pågår arbetet i bitande kyla. 

– Vi tycker att det är viktigt att den byggs för att traditionen ska överleva, säger Gunnar Wikström, byggledare.

Wilhelmina Winter Weekend kommer inte att arrangeras i år. Men den speciella iskyrkan byggs upp som vanligt i centrala Vilhelmina. I helgen sågades isblock upp ur Siksjönäs. Det var då 26 minusgrader, och isen var 46 centimeter tjock. Isen transporterades sen till centrum för att påbörja bygget. Totalt arbetar sju personer med bygget.

– Under måndagen var det ”bara” 20 minusgrader när vi arbetade, säger Gunnar Wikström, byggledare och medlem i föreningen Lions club, som bygger kyrkan.

Coronaanpassat i kyrkan

Det kommer inte att arrangeras några aktiviteter i kyrkan och det kommer att vara en begränsning på hur många som får vara i kyrkan samtidigt.

– Vid kyrkan kommer anslag att sättas upp, max åtta personer får samtidigt vistas inne och strax utanför kyrkan, säger Gunnar Wikström.

Iskyrkan beräknas stå klar nästa vecka. Förhoppningen är att vinterfestivalen ska kunna arrangeras 2022.

– Det här blir som ett mellanår eftersom vi måste undvika folksamlingar, säger Gunnar Wikström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.