Foto: SVT

Vintern kommer allt senare – så försöker skidorter rädda försäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar gör att vintern kommer allt senare. Nu försöker skidanläggningar i norra Sverige tidigarelägga säsongen genom att lagra fjolårssnö och lägga ut skidspåren. Det kan ge stora vinster – men är ett riskabelt projekt.

– Den här hösten är ett tragiskt exempel på hur det kan gå, säger Stefan Nieminen på Sportevent Gällivare Lapland.

Snöfattiga vintrar och åksugna skidåkare har gjort att allt fler anläggningar väljer att lagra fjolårssnö för att komma igång med skidsäsongen snabbare. Men den varma hösten har inneburit problem. Till Idre fjäll och Bruksvallarna kom brittsommaren, med 20 grader, just när snön lagts ut.Även Umeå, Skellefteå och Östersund har fått problem.

– Det ser inte jättestrålande ut, det är mycket spån och smuts och på vissa ställen är det inte så mycket snö kvar, säger Anton Jonsson, IFK Umeå.

Vill locka skidåkare från hela sverige

Det finns mellan 10-15 anläggningar i norra Sverige som sparar fjolårssnö till längdskidsspåren. Flera gör det för första eller andra gången och ser stora möjligheter, trots att mycket av snön nu smält.

– Vi vill komma igång med våra verksamheter och locka hit andra skidåkare från Sverige, säger Anton Jonsson.

Bruksvallarna och Idre Fjäll startade årets säsong i mitten av oktober.

– Vi har ju en efterfrågan på både träningsgrupper och landslag som hör av sig till oss, säger Tommy Halvarsson, pressansvarig vid Idre Fjäll.

Hetsjakt mellan skidanläggningarna

Andra är mer tveksamma. I Piteå har man använt sig av lagrad snö i fem säsonger, men inte i år.

– Det är inte värt det om man inte har SM eller liknande där man måste garantera snö, säger Jörgen Westerlund som skött konstsnön i Piteå.

Även i Gällivare skippade man snön eftersom man inte har någon viktig tävling. Nästa år ska snön lagras igen för att säkra tävlingspremiären. Men ansvarig i Gällivare, Stefan Nieminen, är kritisk till hetsjakten som han anser uppstått mellan anläggningarna.

– Vi har tydligt sagt i Gällivare att vi inte blandar oss i något chicken race där man till varje pris måste vara först med spår och snö på höstarna. Det kostar väldigt mycket pengar att lagra och att lägga ut snö innan marken är avkyld, säger han och fortsätter:

– Den här hösten är ett tragiskt exempel på hur det kan gå när man lägger ut snön tidigt. Jag lider med de som lagt ut tidigt och nu fått se snön och pengarna rinna iväg.

Fakta: Snölagning

  • Bra för turistnäringen, ungdomsverksamheten och tävlingsåkare att veta ett exakt datum när säsongen startar.
  • Kan ge stora ekonomiska vinster. I Gällivare genererade den lagrade snön 4000 extra gästnätter förra säsongen. Det motsvarar ungefär fyra miljoner kronor.
  • Kostsamt. Beroende på hur mycket snö som lagras kostar det mellan 100 000 – 200 000 kronor för mindre anläggningar. Stora anläggningar kan få betala flera miljoner. Spåravgifter ska finansiera det sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.