Foto: SVT

Vinylskivan har fått ett eget museum

Uppdaterad
Publicerad

Vinylskivan dödförklarades när cd skivan kom – men idag är den hetare än på flera decennier. Och nu har vinylskivan fått ett alldeles eget museum, i Holmsund utanför Umeå.

När Tommy Rosendahl blev pensionär och han och frun det gamla cykelhandlarhuset i Holmsund så började direkt smida planer på att förverkliga en gammal dröm.

– Jamen nu har jag skivor, jag har en lokal och jag har tid. Så varför inte köra igång det där skivmuséet då som jag tänkt på ganska länge. Så jag satte igång med att renovera och rusta upp lokalen, berättar Tommy Rosendahl.

Drev skivaffär

Att han samlat på sig skivor genom åren är inte så konstigt. Han drev skivaffär i Uppsala på 70-talet och har också sålt skivor på postorder. Han har gjort annat också, han utbildade sig till biolog på Umeå universitet och har till exempel odlat fisk under 25 år i Arjeplog.

Fast han har sparat skivorna och det nya museet har olika avdelningar och teman. Favoriten Bob Dylan har en hel vägg för sig själv.

Tre bästa genom tiderna

Är man en äkta skivnörd så får man finna sig i den klassiska men ibland ack så svåra frågan – Vilka är dom tre bästa skivorna genom tiderna?

– Jaa, ehr, det är ju Sgt. Pepper med Beatles. Den håller än.  Creams andra lp Disraeli Gears  och kanske första Doors-plattan då, säger Tommy Rosendahl, Vinylmuséet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.