Foto: SVT

Visionen i fara – kommunen bryter lokallöfte

Uppdaterad
Publicerad

I höst kan 135 barn som går på förskolan Visionen stå utan förskola. Det efter att kommunens fastighetsavdelning beslutat att riva verksamhetens lokaler, utan att ha erbjudit några nya lokaler till verksamheten som kommunen är skyldig att erbjuda.

Förskolan Visionens framtid ser mörk ut. Kommunen hyr ut lokaler till personalkooperativet som haft sina förskoleverksamheter sedan 1998 med sju avdelningar på tre förskolor, samtliga placerade på Teg. Totalt 135 barn går på förskolorna.

Nu har kommunen, som är fastighetsägare av lokalerna, beslutat att riva byggnaderna på Furugränd och Kronovägen. Där ska istället helt nya lokaler byggas och användas för kommunal förskoleverksamhet.

Har inte fått några förslag

Linda Johansson, förskolechef på Visionen säger att kommunen inte har erbjudit verksamheten några förslag som de kan ta ställning till.

– Vi har inte fått några ersättningslokaler från kommunens håll för de avdelningar som är uppsagda. Förmodligen har vi olika uppfattningar om den saken, men vi har i alla fall inte fått något förslag, inte än så länge.

Umeå kommuns fastighetsavdelning är ansvarig för att erbjuda nya lokaler, och om Visionen inte fått klartecken för nya lokaler måste förskolan stänga ner. Det eftersom Visionen måste meddela kommunen minst ett halvår i förväg om de vill behålla sitt tillstånd för att ha förskoleverksamhet.

”Borde funnits mer att göra”

Förskolechefen menar att kommunen borde gjort mer för att lösa lokalproblemet.

– Det borde ha funnits mer att göra och att vi tillsammans kunde ha försökt hitta olika lösningar för att på bästa möjliga vis skapa möjligheter för barn, familjer och förskoleplatser som faktiskt behövs i Umeå kommun. Att vi kunde bidra med en del av de förskoleplatser som behövs.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt ansvariga vid Umeå kommuns fastighetsavdelning för en kommentar utan att lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.